Prečo je Vincentka minerálkou? Preto, že obsahuje minerály, presnejšie prírodné rozpustené minerálne látky. A prečo je vysoko mineralizovanou minerálnou vodou? Lebo obsahuje rozpustné látky v rozmedzí 5 000 – 15 000 mg/l. Navyše Vincentka je jedinečná minerálna voda z prírodných liečivých zdrojov prameniacich v Kúpeľoch (Lázních) Luhačovice. V týchto kúpeľoch sa ľudia preukázateľne liečia už vyše 300 rokov. Informuje o tom Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s.,

Podľa Wikipedie minerálna voda je voda, ktorá sa od ostatných podzemných vôd podstatne odlišuje svojimi vlastnosťami, predovšetkým vyšším obsahom rozpustených minerálnych látok a teplotou. Táto voda môže prirodzene vyvierať, alebo byť čerpaná z prírodných žriediel. Podľa medzinárodných konvencií a noriem sú za minerálne vody považované tie, ktoré v 1 litri vody obsahujú viac ako 1 g rozpustených pevných látok alebo 1 g rozpusteného CO2.
Minerálky sú dôležitým zdrojom príjmu tekutín nielen pre chorých, ale i zdravých ľudí. Najrozšírenejšie sú u nás minerálne vody studené, preplynené, z ktorých sú najpočetnejšie tie uhličité, nazývané aj kyselky. Takýchto prameňov je na Slovensku 789. V súčasnosti sa na Slovensku do spotrebiteľského obalu plní 23 prírodných minerálnych vôd a približne 40 značiek pramenitých vôd vrátane dojčenských a balených pitných vôd. (Zdroj: https://www.voda-portal.sk/Dokument/najznamejsie-prirodne-mineralky-na-slovensku-ake-maju-ucinky-a-odkial-pochadzaju-100196.aspx)

Voda z povrchu, najčastejšie zrážkového pôvodu, presakuje do hĺbky, niekedy aj desiatok km. Pretekaním hrubými vrstvami hornín sa voda čistí, filtruje a stáva sa podzemným prameňom. Na svojej ceste hore sa stretáva s oxidom uhličitým juvenílneho pôvodu, nasýti sa ním, až sa nej stáva slabá kyselina uhličitá, rozpúšťajúca okolité horniny. Z nich sa do vody dostanú rôzne minerály, zlúčeniny a chemické prvky. Pramenitá voda obohatená o rôzne plyny (hlavne CO2), má menšiu hustotu a preto stúpa na povrch. Minerálna voda je tak v podstate roztok rozmanitých solí, stopových prvkov a plynov. Väčšina slovenských minerálnych vôd sú kyselky, medokýše, čiže vody s vysokým obsahom CO2, ktorý bráni rozmnožovaniu sa mikroorganizmov a podporuje trávenie. Rovnako tak aj luhačovická Vincentka, prameniaca v Bielych Karpatoch.
Do Vincentky CO2 dodáva z hlbín zeme sama príroda. CO2 v podzemí má anorganický, juvenílny pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou. Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a následne sa v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky. Samotná fľaškovaná Vincentka má oproti tej zo zdroja mierne odlišný obsah CO2. Množstvo CO2 v zdroji kolíše napríklad v závislosti na ročnom období. Vincentka, a.s. sa snaží udržiavať konštantné množstvo CO2 vo fľaši na hodnote 4g / l a to tým spôsobom, že v období, keď je CO2 viac, tak ho odčerpáva a akumuluje a potom ho dopĺňa v čase, keď ho je menej.
Vincentka je označovaná tiež ako „liek našich babičiek“. Jej liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry. Gazdinky v Luhačoviciach roky pridávajú Vincentku do cesta, namiesto kypiacich práškov. Obsahuje oxid uhličitý a vymiesené cesto je potom dobre vykysnuté a ľahké. Pripravujú sa takto koláče a chlebové cestá. Na chuť Vincentke prišli ako jedni z prvých vinohradníci na južnej Morave, ktorí ju podávali vo svojich vínnych skliepkoch k vínu. Vynikajúco sa osvedčila aj pre miešanie vínnych strikov. Vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým vínom v pomere 1: 1 chutí výborne a znižuje kyslosť vína. Prináša aj rýchlu úľavu po nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a mastných jedál. Po silvestrovských oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy v organizme.
Na princípe miešania Vincentky a kvalitného moravského vína sa ešte v 90-tych rokoch minulého storočia vyrábal vínny strik Vincentky a bieleho vína vo fľašiach. Predával sa ako suvenír aj v Luhačoviciach a pacienti si ho nosili domov ako darček. Vincentka sa používa aj pri pitných kúrach pri poruchách látkovej výmeny, žalúdočných vredoch, chorobách dvanástnika, chronickej pankreatitíde a diabete. Pije sa studená, alebo sa používa na riedenie ovocných štiav, či na zálievku zeleninových šalátov.

Vincentka je jedinečná minerálna voda z prírodných liečivých zdrojov, veľmi silne mineralizovaná, jódová, uhličitá minerálna voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Minerálna voda Vincentka sa svojim osmotickým tlakom 634,7 kPa veľmi blíži osmolarite ľudskej krvi, intracelulárnych tekutín, čiže vnútornému prostrediu človeka. Pri pití je preto dobre znášaná i vo väčšom množstve, nevyvoláva diskomfort v zažívacom trakte a nepôsobí nepríjemne na sliznice dýchacích ciest, ak pôsobí pri inhalácii ako aerosól.
Dospelí: 300 ml na lačno pred raňajkami a večerou po dobu 21 dní. Tehotné a kojace ženy: maximálne 200 ml/deň. Jednorázová dávka: 400–600 ml na doplnenie iónov vylúčených potom pri ťažkej fyzickej práci a športe. Doplnenie dennej dávky jódu: 25–30ml.
|
Katióny |
(mg/l) |
|
Li* |
9,1 |
|
Na* |
2170 |
|
K* |
143 |
|
Ca2* |
304 |
|
Ba2* |
6,03 |
|
Anióny |
(mg/l) |
|
F- |
2,7 |
|
CI- |
1600 |
|
I- |
5,2* |
|
HCO3 |
|
|
Odželezené |
|
|
Nedisociované zložky |
(mg/l) |
|
HBO2 |
284 |
|
Celková mineralizácia (mg/l) |
9060 |
|
Prírodný CO2 (mg/l) |
3100 |
|
pH |
6,7 |
*522 μg/100 ml, 348% referenčnej hodnoty príjmu
Viac informácií je na www.vincentka.cz.